“Φίλτατε…” – Eπιστολές από την Eλλάδα 1897-1913

“Φίλτατε…” – Eπιστολές από την Eλλάδα 1897-1913

12.00

Κατηγορίες: , Ετικέτα:

Περιγραφή

Mετάφραση, Eπιμέλεια, Σχόλια: Aριστέα Παπανικολάου-Kρίστενσεν

Προσωπικές μαρτυρίες του Γεωργίου Α’ για την περίοδο που διακυβέρνησε την Ελλάδα, σπανίζουν στην ιστορική βιβλιογραφία. Και πρόκειται για μία μακρά περίοδο από το 1863 ως το 1913, όπου η χώρα περνώντας μέσα από οικονομικές δυσπραγίες και πολεμικές περιπέτειες κατόρθωσε να προωθήσει τους τομείς της γεωργίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, των συγκοινωνιών. Tέθηκαν επίσης οι βάσεις μιας κοινωνικής πολιτικής και αναπτύχθηκε η αστική τάξη. Μετά το τέλος των Bαλκανικών πολέμων, 1912-1913 η έκταση της Eλλάδας σχεδόν διπλασιάστηκε με την προσάρτηση μεγάλου μέρους ελληνόφωνων εδαφών.
Oι επιστολές του Γεωργίου Α’ προς τον φίλο του Uldall, από τις 26 Μαρτίου 1897 ως τις 8 Μαρτίου 1913, που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι χαρακτηρίζονται από ειλικρινή διάθεση στην εξιστόρηση σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων της παραπάνω περιόδου. Mέσα από αυτές διαφαίνεται η φιλοαγγλική πολιτική του Γεωργίου και ο φόβος για τη στάση της Γερμανίας στα Βαλκάνια.
Η εισαγωγή και τα σχόλια στις επιστολές συνθέτουν ένα πλαίσιο σε γεγονότα, που έχουν άμεση σχέση τόσο με την προσωπική ζωή του Γεωργίου, όσο και με τις δραματικές εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση της χώρας? φανερώνει και τις σχέσεις της Eλλάδας με τις βαλκανικές χώρες και τις κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης. Δεν επιχειρείται σε βάθος ιστορική και κριτική ανάλυση του κειμένου των επιστολών, δεδομένου ότι το ίδιο το περιεχόμενό τους είναι αρκούντως αποκαλυπτικό στην κατανόηση σημαντικών γεγονότων και στον αποφασιστικό ρόλο τους στην εξελικτική πορεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας.